torsdag 2 april 2020

Ska vi se på inspelad teater nu?


Jag har sett en del live captured och live streamed teater, och eftersom det just nu är väldigt på tapeten tänkte jag dela med mig av några personliga iakttagelser och tankar om formatet. Det här är ett ämne som det har skrivits och skrivs böcker och avhandlingar om, menjag håller mig till mitt alldeles personliga tyckande i det här fallet.

Teater är bäst live. Aboslut. Att se en inspelad föreställning är inte samma sak som att uppleva samma föreställning i samma rum som skådespelarna och tillsammans med den övriga publiken. Något går förlorat längs vägen. I en inspelning är det någon annan som väljer vad du ser, på gott och ont. Du missar oftare helhetsbilden av scenen men kan å andra sidan få flera närbilder än du skulle få om du satt i salongen. Själv tänker jag i första hand på inspelade föreställningar som en chans att se en föreställning som jag annars inte skulle ha möjlighet att se eller en chans att få se pjäser iscensatt som sannolikt inte kommer att dyka upp på repertoarerna här hemma i Finland. Och allt som oftast så ger det mig mera att se inspelning än att läsa om föreställningen i recensioner eller artiklar. Så, för att vara det näst bästa alternativet är inspelningar ganska bra.

Jag kan inte påstå att jag vet någon om finesserna kring att filma och klippa men jag kan åtminstone konstatera att det finns olika sätt att göra det på när det gäller att spela in teaterföreställningar. En stor skillnad är ifall inspelningen tar in publiken eller inte. I vissa fall kan man både se och höra publiken, medan andra helt och hållet fokuserar på scenen (och kanske inte ens har haft någon publik vid inspelningstillfället). Personligen föredrar jag en närvarande publik, eftersom det ger en starkare känsla av kollektiv upplevelse. Plus att det känns bättre att skratta tillsammans med andra, till och med fast de inte är i samma tid eller rum som jag själv. Vissa inspelningar kommer med en introduktion innan föreställningen börjar eller en intervju eller mini-dokumentär i pausen. Andra visar bara föreställningen och inget annat. Allt som oftast läggs det inga effekter på materialet, men jag har också sett inspelningar där man har visat två bilder parallellt, för att återge en dialog där man vill visa både den som talar och den som reagerar samtidigt istället för att göra snabba klipp mellan de två. Eller där två olika bilder från ett och samma scenbyte har lagts ovanpå varandra. I de flesta fall filmas det framifrån, för att återskapa publikens perspektiv föreställer jag mig, men beroende på en hurdan scen det är frågan om kan det också åtminstone stund- eller scenvis göras på andra sätt.

I det senaste avsnittet av podden Three On The Aisle talades bl.a. om inspelade föreställningar och vilken grad olika sorters föreställningar lämpar sig för inspelning. Om mindre och intimare föreställningar med färre skådespelare fungerar bättre än stora föreställningar på stora scener, med tanke på format och antal kameror, etc. Jag tycker jag har sett lyckade inspelningar av både och, det sagt utan att ha jämfört med hur föreställningarna fungerade live. För mig beror en lyckad inspelning inte i första hand på föreställningens format.

Personligen påverkas min upplevelse mera av sammanhanget. Jag tycker bäst om att se inspelade föreställningar på bio, både eftersom det kommer närmast att återskapa känsla av teaterbesök och eftersom ljud- och bildkvalitet är bättre än hemma hos mig. De gånger jag sett föreställningar hemma har jag oftast sett dem via min TV, som har större skärm och bättre ljudkvalitet än min laptop. Risken med att se hemma är för min del att jag blir distraherad av något och inte fredar tiden till att bara se på föreställningen och inte göra något annat. En annan aspekt som spelar in för mig är också min relation till den aktuella scenen. Om det är en teater och scen jag har besökt och tidigare sett föreställningar på ger det mig en starkare närvarokänsla än en helt främmande scen. Det är också en av orsakerna till att jag tycker om att få se delar av salongen och publiken innan föreställningen börjar, eller under pausen.

Så, njut av (gratis)utbudet av inspelade föreställningar men kom ihåg att gå och se teater live när teatrarna öppnar igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar